Обрали нових богів, тому війна біля воріт...

Приєднуйтеся до нас у Телеграм або Вайбер
Чому війна?

«Якщо Бог існує, то чому зараз в Україні йде війна?» – таке запитання в різноманітних його варіантах напевне чув або читав майже кожен із нас. Можливо, ви і самі собі його задавали. Чи є поклоніння ідолам проблемою?

Давайте спробуємо пошукати відповідь на це запитання в Біблії, точніше, в історії Божого обраного народу – Ізраїлю. Вони пережили не одну війну і також ставили запитання. Наприклад, Гедеон запитував в Ангела Господня, ховаючи від окупантів зерно в давильні:

«…якщо Господь з нами, то нащо прийшло на нас усе це?"»

Книга Суддів 6:13

Щоправда, трохи вище цього вірша читаємо: 

«І сталося, коли Ізраїлеві сини кликали до Господа через Мідіяна, то Господь послав до Ізраїлевих синів мужа пророка, а він сказав їм: Так сказав Господь, Бог Ізраїлів: «Я Господь, Бог ваш! ... Не вшановуйте аморейських богів, що в їх землі ви живите. Та ви не послухалися Мого голосу!»

Книга Суддів 6:7-10

Чи справді ідолопоклонство – це така значна проблема? Які наслідки тягне за собою цей гріх? І чому війна у Біблії так сильно корелює з ідолопоклонством?

Ми би не хотіли, аби ця стаття була сприйнята як виправдання російської війни проти України. Вони несуть відповідальність за свої дії та в результаті понесуть справедливу Божу кару. Ми також не говоримо, що Україні не потрібно усіма силами захищатися: потрібно! Не говоримо і про те, що війна – це Боже покарання за гріховність нашого народу. Але пропонуємо крізь призму Божого слова і принципів Божого Царства поглянути на власну поведінку заради збереження миру з Богом.

Поклоніння ідолам

Поклоніння ідолам призводить до Божої кари

«І буду судитися з ними за всю їхню безбожність, що вони покинули Мене, і кадили іншим богам, і вклонялись чинам своїх рук.»

Книга пророка Єремії 1:16

Бог однозначно називає поклоніння ідолам злом, беззаконням, негідним і неправедним вчинком. Коли ми залишаємо Бога, то починаємо шукати інший об’єкт поклоніння - і це призводить до Божого вироку.

Наприклад, країни, які по Божій волі роками зростали економічно, отримали світовий політичний вплив, в якийсь момент можуть вирішити, що їхній рівень життя, повага до людини, достойні лідери – це результат власних зусиль, культури, спадщини. Тоді вони відсунуть Бога і почнуть поклонятися ідолам: гіпертрофованій свободі «від усього», правам певних груп людей із порушенням прав інших груп, життєвому суперкомфорту, відчуттю власної величі тощо. Божа кара не забариться.

Повернемося до Біблії: Книга суддів, а після неї й інші історичні та пророчі книги, чітко доводять: шанування інших богів, ідолопоклонство регулярно призводили ізраїльтян до воєн, окупації, бідності й смертей.

Під час другої світової війни місце в розумах у німців зайняла свастика

Одразу після входу до Землі Обітованої Ісус Навин попереджав ізраїльтян:

«І сказав Ісус до народу: Ви не здолієте служити Господеві, бо Він Бог святий, Бог заздрісний Він. Не простить Він вашу провину та ваших гріхів. Коли ви покинете Господа, і будете служити чужим богам, то Він вернеться, і зробить вам зло, і вигубить вас по тому, як робив був добро вам.»

Книга Ісуса Навина 24:19-20

А далі в одній лише Книзі суддів ми бачимо, як ізраїльтяни багато разів відходили від віри в істинного Бога, починали поклонятися ідолам, були поневолені сусідніми народами, страждали, а лише після цього починали каятися і просити Божої допомоги. Бог допомагав, якийсь час ізраїльтяни жили мирно, та після смерті судді вони поступово поверталися до ідолопоклонства і цикл починався заново.

Світова історія свідчить про це ж. Пам’ятаєте німецький народ часів фашизму? А німецьку державну церкву того періоду? Вони винесли з церков Біблії і внесли «Майн Кампф». Замість Хреста місце в будинках молитви, а що ще важливіше – у серцях й розумах німців зайняла свастика. Для багатьох з них Гітлер став важливішим за Ісуса. Та в результаті – приголомшливе падіння нацистської держави, самогубство Гітлера, суд над багатьма його прихильниками і наслідувачами, руйнування економіки й громадського укладу, довгі роки національного сорому.

 Задумайтесь:

  • Що ви ставите вище Бога?
  • А що український народ ставив вище Бога і Його закону в останні кілька років?
Поклоніння ідолам не приносить очікуваного

Поклоніння ідолам не приносить очікуваного 

«А де ж твої боги, яких наробив ти собі? Хай устануть вони, якщо можуть спасти тебе в час твого лиха… »

Книга пророка Єремії 2:28

Інколи ми мучимося в очікуванні Божої відповіді, не розуміючи того, що відбувається в світі.

Нам може навіть здатися, що Бог нас ігнорує, оскільки ми не отримуємо того, про що просимо. І тоді ми намагаємося шукати коротший шлях, той, який більше задовольняє нас: шукаємо відповідей або порятунку у «замінників» Бога. Але й тут Слово Боже однозначно викриває ідолів у неспроможності.

Юдеї залишили Бога і повернулися обличчям до ідолів. У них були певні мрії та надії, однак, ідоли аж ніяк не могли втілити їх.

«Бо дві речі лихі Мій народ учинив: покинули Мене, джерело живої води, щоб собі подовбати водозбори, водозбори поламані, що води не тримають.»

Книга пророка Єремії 2:13
Світ робить не те, що хоче Бог

Уявіть собі: ви хочете пити, але замість води, яка чудово втамовує спрагу, п’єте солодку каву, кока-колу, суп, молоко. І так – день за днем, місяць за місяцем. Спрага не втамовується, різної рідини треба все більше і більше. Але це не вода. Можливо, ваш організм і виживе, але здоров’я він втратить дуже швидко.

Так і ми – якщо ми будемо замість спілкування з Богом намагатися задовольнити нашу духовну спрагу за допомогою якихось «замінників» Бога, то якось, мабуть, протягнемо. Але здоровим наш стан також не назвеш, ні, ми будемо повільно вбивати наше духовне здоров’я.

Ідоли не врятують нас, навіть від війни. Америка нас не врятує. Президент нас не врятує сам по собі. Армія сама по собі нас не врятує (хоч і може стати надійним інструментом в реалізації Божого плану). Діти не зроблять нас щасливими, самореалізація не дасть спокою, медицина не гарантує здоров’я. Продовжіть цей перелік самі... 

Задумайтесь: 

  • До чого ви так прагнете і чого шукаєте, але не у Бога? 
  • А що зараз так потрібно українському народові і в чому ми шукаємо порятунку? 
Поклоніння ідолам наполегливо вимагає покаяння

Поклоніння ідолам наполегливо вимагає покаяння

«І сталося тієї ночі, і сказав йому Господь: Візьми бичка з волів батька свого, і другого бичка семилітнього, і розбий Ваалового жертівника батька свого, а святе дерево, що при ньому, зрубай. І збудуєш жертівника Господеві, Богові своєму, на верху цієї твердині, у порядку. І візьмеш другого бичка, і принесеш цілопалення дровами з святого дерева, яке зрубаєш.»

Книга Суддів 6:25-26

Перед тим як стати Божим інструментом звільнення ізраїльтян, Гедеон мав сам відкинути поклоніння ідолам і поставити Бога на належне – перше та єдине – місце. Як лідер, він також мав прибрати для свого народу спокусу і можливість поклонятися ідолам одночасно з поклонінням Господеві Богу. 

Чи ж не того Бог очікує від нас?

Поклоніння ідолам руйнує людську душу

Одним із лейтмотивів Старого Заповіту є Божий заклик до покаяння, не лише індивідуального, але і всенародного. Наприклад, пророк Єзекіїль умовляв ізраїльтян: 

«Тому буду судити вас, доме Ізраїлів, кожного за дорогами його, говорить Господь Бог. Покайтеся, і відверніться від усіх ваших гріхів, і не буде вам провина на спотикання! Поскидайте з себе всі ваші гріхи, якими ви грішили, і створіть собі нове серце та нового духа! І нащо маєте померти, Ізраїлів доме? Бо не жадаю Я смерти помираючого, говорить Господь Бог, але покайтеся та й живіть!»

Книга пророка Єзекіїля 18:30-32

Незважаючи на всю Свою досконалу справедливість, Бог милосердний.

Він не хоче смерті грішника, не хоче смертей навіть тих, хто відкидає Його. І зараз багато людей рятуються від смерті і отримують ще один шанс на покаяння. Бог не радіє горю тих, кого Він карає за гріхи й ідолопоклонство. Він дає шанси і окремим людям, і цілим націям. 

Єдиний шанс уникнути Божого покарання – це покаятися, відвернутися від своїх злочинів і отримати від Бога нове серце. 

Задумайтесь: 

  • За що вам необхідно покаятися перед Богом? 
  • За що необхідно каятися українському народу? 
За що потрібно каятися народу?

Отже:

  1. Поклоніння ідолам призводить до Божої кари.
  2. Поклоніння ідолам не приносить очікуваного. 
  3. І поклоніння ідолам наполегливо вимагає покаяння.

Так, ми, українці не приносимо дітей у вогняну жертву Молоху (щоправда, аборти все ж набирають популярність) і пиріжків богині неба не печемо. Але, може, наші біди – це наслідок наших гріхів, коли ми залишили Бога, Який робив нам добро, і почали служити нашим ідолам. І тоді шлях «з війни» - це шлях відмови від власних ідолів і примирення з Богом. Кожного з нас окремо й нації в цілому. 

Покаяння перед Богом неможливе без визнання жертви і воскресіння Ісуса Христа. Божий Син прийшов на землю заради того, аби дати людству прямий доступ до Бога-Отця, аби через визнання власної гріховності, покаяння і віру ми отримали би вічне життя в Божій присутності. 

Недостатньо просто покаятися в ідолопоклонстві. Потрібно повернутися серцем до Господа Ісуса та прийняти Його жертву за нас. Якщо ви готові, то пропонуємо помолитися разом із нами: 

Господе, я шукаю Тебе, я хочу знати Тебе.
Боже, прошу, прости мене за те зло, яке живе в мені, за гріх, який мучить мене і віддаляє мене від Тебе. Я хочу мати стосунки з Тобою.
Я вдячний за те, що Ти, Ісусе, зробив для мене – постраждав за мій гріх, вмер замість мене. Вдячний за те, що Ти воскрес і дав мені надію.
Я прошу, Ісусе, увійди у моє життя, змінюй його, допоможи мені навчитися жити з постійним усвідомленням того, що Бог є, що Він любить мене. Допоможи мені жити так, як задумав Ти, мій Творець.

Читайте также: Суспільний гріх: що робити мені, коли грішить мій народ?, Поклоніння Христу: 6 Його характеристик.

Поділись: