Нова церква — наші уроки

Приєднуйтеся до нас у Телеграм або Вайбер
Нова церква "Вертикаль" ділиться своїм досвідом

Нова церква зустрічається з багатьма випробуваннями і труднощами. Лідери Київської біблійної церкви «Вертикаль» діляться уроками першого року після заснування нової церкви. Сподіваємося, що вони стануть підбадьоренням як для зовсім молодих церков, так і для тих, хто служить Богу вже багато років.

Урок 1: Пам'ятайте, що Церкву будує Бог

«Не силою й не міццю, але тільки Моїм Духом, говорить Господь Саваот.»

Книга пророка Захарії 4:6

Коли ми тільки молилися про створення церкви, розуміючи, що Бог веде саме до цього, у нас не було ні великого досвіду в насадженні церков, ні професійної команди, ані свого приміщення. Читаючи цей вірш про відновлення Єрусалимського храму, ми розуміли: Ісус Сам будує Свою Церкву, всупереч нашій слабкості і недосконалості.

Адже щоб побудувати нову церкву, не потрібна велика сила, але потрібен Дух Божий.

Зараз наша команда підросла, в служіннях поступово з'являється можливість ротації, Бог благословив зробити багато – провести літній табір, семінар для батьків, теплі Різдвяні богослужіння. Наша церква все ще формується, але ми вже більш впевнені у своїх силах.

І знаєте що? Бог продовжує говорити: «Не силою й не міццю, а Духом Моїм...».

Церква «Вертикаль» існує не тому, що ми стаємо сильнішими або розумнішими, а тому, що це - Церква Ісуса Христа і Він Сам будує її. 

Ця істина приносить полегшення – Бог не дає нам непідйомних завдань і Сам йде попереду. Це не знімає відповідальності – Бог поставив пастора і лідерів піклуватися про Його людей, викуплених кров'ю Ісуса Христа. Це приносить радість, адже служити Богу в Його справі – це великий привілей. 

Радійте можливості служити ближнім у новій церкві

Урок 2: Радійте можливостям служити

«Служіть один одному, кожен тим даром, якого отримав, як доморядники всілякої Божої благодаті.»

Перше послання Петра 4:10

Часто можна почути слова: «Кожен член церкви – служитель». Саме до цього прагне практично кожна церква, адже активне служіння – це ознака здоров'я громади. Згадайте, Ісус говорив учням:

«Хто хоче бути великим між вами, нехай буде вам слугою...»

Євангеліє Від Марка 10:43

Бажання служити Христу і людям – це ознака духовного зростання віруючого. А Церква, яка заохочує учнівство і духовний розвиток, яка складається з вірних слуг Ісуса, буде залишатися здоровою. 

Ми у «Вертикалі» дуже радіємо, коли члени нашої громади шукають можливості послужити іншим. Деякі навіть знаходять служіння, ще не встигаючи пройти співбесіду на членство! Деякі шукають «своє» служіння довше, втім, не відмовляються допомагати в поточних потребах. Іноді служіння можуть бути зовсім нескладними, але від того не менш цінними: допомогти брату зробити ремонт на кухні, несподівано приготувати бутерброди для всієї церкви, зібрати незаповнені анкети після служіння. 

Насправді, допомога, час, руки або фінанси в будь-якій церкві будуть потрібні завжди. І коли ми щиро відгукуємося на потреби нашої громади або людей навколо нас, тим самим ми проявляємо послух Богові і прославляємо Його!

Зробіть цей крок: моліться про можливості служити іншим, моліться про те, щоб знайти служіння в своїй церкві.

А якщо у вас ще немає церкви, приходьте до нас у «Вертикаль». 

Знайдіть свій шлях до церкви

Урок 3: Практикуйте недільну проповідь 

Майже всі наші лідери ще до створення «Вертикалі» були великими шанувальниками малих груп. Групи завжди об'єднують Церкву, тому що дають кожному можливість брати участь в житті ще 8-10 братів і сестер, отримувати їх підтримку, молитися і вивчати Біблію.

Але коли ми обговорювали формат груп учнівства, то поламали чимало списів. Ясна річ, списи ламалися в теплій і дружній атмосфері, але питань було дуже багато. 

Як це, всі-всі групи обговорюють один і той же матеріал? А де індивідуальний підхід? А якщо Святий Дух поведе лідера по-іншому? А всі й так слухали проповідь (45 хвилин, між іншим), навіщо ж її обговорювати ще раз? Яка-така підзвітність? А якщо все, що відбувається у моєму житті – це таємниця? Та й взагалі, мені подобається ходити на групу і просто слухати: ніхто мене не чіпає, я нікого не чіпаю. І, до речі, відвідувати групу раз на місяць – більш ніж достатньо. 

Однак, проживши в тестовому режимі кілька тижнів, ми всі закохалися у новий формат. Отже, в «Вертикалі» проходять групи учнівства. Групи, на яких ми допомагаємо один одному ходити з Христом. 

Дійсно, недільна проповідь – біблійно ґрунтовна. Дух Святий використовує проповідника і час проповіді для викриття гріха і настанови. А на групі ми робимо крок далі: як моє життя виглядає в дзеркалі Писання? Що досліджуваний біблійний уривок значить для мене на практиці? Що мені потрібно змінити, припинити або почати робити?

Установлений час підзвітності – це підпорка, яка допомагає не пропустити ситуацію, коли брату чи сестрі потрібна наша допомога.

Біблія закликає християн жити в громаді, тому що нам потрібна підтримка у щоденному ходінні з Богом.

Чи регулярно я читаю Біблію? Про що я молюся? Чи потрібно мені перед кимось вибачитися? Чи поважаю я чоловіка? Чи люблю я свою дружину, як Ісус полюбив Церкву? Чи приділяю достатньо уваги дітям? Іноді просто вчасно поставлене запитання запобігає гріху. 

Такі групи можливі тільки за умови взаємної відкритості, яка, в свою чергу, можлива тільки якщо ми посвячуємо себе цій «маленькій громаді». Тоді присутність іншого не лякає, а підбадьорює, і черговий вечір разом сприймається з радістю.

Саме через групи учнівства церква виконує своє пасторське зобов'язання по відношенню до членів. А ми виконуємо біблійні заповіді любити один одного, прощати, служити, коритися, підтримувати і присвячувати себе один одному.

До зустрічі на малій групі! 

Малі групи приводять до єдності у новій церкві

Урок 4: Моліться про єдність 

«Щоб усі були одно, як Ти, Отче, в Мені, і Я в Тобі, так і вони нехай будуть в Нас.»

Євангеліє від Івана 17:20,21

Один з найбільш частих коментарів наших гостей: «У вас така доброзичлива атмосфера». На даному етапі розвитку церкви це логічно. Кожен з нас ще пам'ятає імена один одного, відкрито реагує на молитовні прохання в загальній групі і може практично з однаковим рівнем комфорту поспілкуватися після служіння з будь-яким членом церкви.

Але замислюючись про майбутнє, ми розуміємо – настане день, коли будемо кивати сусідові на недільному служінні, не знаючи до пуття, хто він і чим живе. Тоді найближчими людьми в церкві стануть члени твоєї малої групи і твого служіння. За приблизними розрахунками, 20 людей. Утім, 20 близьких осіб в церкві – це вже так багато!

Ще до створення церкви ми почали молитися про її єдність: диявол може намагатися розколоти і зовсім невеликі громади. Ми молимося про єдині прагнення і єдиний дух у майбутньому. Мріємо, щоб громада – чи нас буде 40 людей, чи 400 – завжди була об'єднана бажанням прославити Бога. А найбільше, щоб ця єдність ґрунтувалася не так на дружбі, як на самому факті приналежності до Церкви Христової. 

Тому що ми – члени Тіла Христового, і коли ми посвячуємо себе Ісусу, то тим і посвячуємо себе Його Церкві. 

Нова церква має зберігати фокус на Господі

Урок 5: Зберігайте фокус на Господі 

Є така сторона відкритості і дружелюбності у церкві – це коли на недільне богослужіння приходиш, щоб побачити своїх друзів. Обмінятися рукостисканням або обійнятися, дізнатися останні новини, поділитися чимось дуже важливим для тебе. Тоді не так вже й просто зробити вибір між цим почуттям спорідненості і часом прославлення.  

У «Вертикалі» ми якось проходили курс «Надзвичайна громада». Розбирали, якою Бог задумав Свою Церкву і як ми можемо краще присвячувати себе один одному. Як сказав американський проповідник Джон МакАртур:

Життя таке складне, що його важко проживати без підтримки люблячої громади.

А те, що в церквах люди можуть залишатися самотніми, – біль і сором кожної громади. 

Але сенс нашого життя – не спілкування, друзі або церква. Вони важливі, але не важливіше Бога. Побудувати міцну громаду складно, але ще складніше, незважаючи на все людське щастя, зберегти фокус на Господі.

Тому що ми твердо віримо: головним пріоритетом церкви повинно бути прославлення Бога, служіння Йому і бажання принести багато плоду для Його – і тільки Його – слави.

PS. Зараз «Вертикалі» вже виповнилося 3,5 роки. Божою силою ми пройшли етап «виживання» і поступово розвиваємо усі наші служіння. Одним із таких служінь став цей сайт практичного християнства Шлях до Бога. Як і на початку, продовжуємо молитися за єдність громади, зростання церкви і пошук власного приміщення.

А якщо у вас немає церкви, то будемо раді вітати вас у «Вертикалі». Дізнатися більше про нас ви можете тут.

Читайте більше про те, що важливо для кожної церкви у статтях Спільнота учнів Христа і 5 уроків за 5 років досвіду заснування нової церкви.

Поділись: