Як виконати найбільшу заповідь?

Приєднуйтеся до нас у Телеграм або Вайбер

ЄВАНГЕЛІЄ ВІД МАРКА, 12:28-31.

Яка головна заповідь у християнстві і як її виконати? Одного разу це питання задали Ісусу Христу. Давайте згадаємо, що Він відповів.

Яка головна заповідь у християнстві і як її виконати? Одного разу це питання задали Ісусу Христу. Давайте згадаємо, що Він відповів.

У Старому Заповіті міститься 613 заповідей, із них 248 – чи побуджують до чогось, тоді як 365 – забороняють. Не дивно, що книжник – знавець та вчитель Закону Божого – задав Ісусу важливе запитання: «Котра заповідь перша з усіх?» (Євангеліє від Марка 12:28). 

«Ісус відповів: Перша: Слухай, Ізраїлю: наш Господь Бог Бог єдиний. І: Люби Господа, Бога свого, усім серцем своїм, і всією душею своєю, і всім своїм розумом, і з цілої сили своєї! Це заповідь перша! А друга однакова з нею: Люби свого ближнього, як самого себе! Нема іншої більшої заповіді над оці!»

(Євангеліє від Марка 12:29-31)

Так що ж означає: любити Бога? У цьому уривку в грецькому оригіналі використано слово «агапе». «Агапе» – це нескінченна й незмінна любов, яка не залежить від об'єкта так, як залежать почуття. «Агапе» – це рішучість, вибір любити. Тобто, любов до Бога – це щоденний вибір, який ми робимо. 

Це також і всеохопне зобов'язання, яке передбачає нашу повну самовіддачу, повну посвяту.

Любити серцем – коли любов виходить із нашої суті, любити душею – сміливо віддавати Богові наші емоції, уміти радіти разом з Богом, у поклонінні Йому.

Говорячи «любити розумом», Ісус вчить нас усвідомленої любові: нам потрібно розуміти, чому й за що ми любимо Бога. «Сила» вказує на фізичну складову любові: вона повинна виражатися в наших справах і вчинках. 

А друга заповідь – любити ближнього свого, як самого себе, – по своїй значущості подібна першій.

Точніше, це – друга грань тієї ж заповіді: дві заповіді єдині.

Не можна по-справжньому любити людей, якщо не любиш Бога. З іншого боку, те, наскільки ти любиш ближнього, – перевірка, лакмус твоєї любові до Бога. 

Любити іншого – це не питання нашого бажання, а питання нашого люблячого послуху Богові. У Книзі Левит 19:18 сказано: «Не будеш мститися, і не будеш ненавидіти синів свого народу. І будеш любити ближнього свого, як самого себе! Я — Господь!». Я – Господь! Бог – Той, Хто встановлює правила.

Бог чекає від нас турботи про потреби близьких для нас людей, розділення їхнього тягаря (Послання до галатів 6:2). Бог чекає, що ми будемо любити як друзів, так і ворогів, прощати їх і прагнути примирення з ними (Євангеліє від Матвія 5:43-44). Бог чекає, що ми будемо любити загублених людей та прагнути їхнього спасіння (Послання до римлян, глава 9). 

У своїй книзі «Просто християнство» К. С. Льюїс писав: «Правило, яке існує для всіх нас, дуже ясне: не гайте часу, роздумуючи над тим, чи любите ви ближнього; чиніть так, якби ви його любили. Як тільки ми починаємо робити це, ми відкриваємо один із великих секретів: ведучи себе по відношенню до людини так, якби ми його любили, ми поступово починаємо любити його.

Завдаючи шкоди тому, хто нам не подобається, ми помічаємо, що від цього він не подобається нам ще більше; зробивши ж стосовно нього добрий жест, відчуваємо, що наша нелюбов стала меншою». 

Любов до Бога й до ближнього – це основа всього Закону. Виконуючи ці дві заповіді, ми виконуємо весь Закон. 

Великий Господь! Ти любиш нас і полюбив нас першим! Ми славимо Тебе за Твою велику благість і милість до Свого народу. 

Просимо, Господи, про те, щоб більше пізнавати й любити Тебе. Любити всім серцем, усім собою; любити всією душею, знаючи, що наші радість та веселощі в Тобі приносять задоволення нашому Богові. Любити Тебе всім розумом, розуміючи, чому Ти гідний любові. Любити Тебе всією силою – нашими ділами й вчинками. 

Просимо: навчи нас любити Твоїх людей. Показуй, як виявляти нашу любов на практиці, бути уважними та сміливими. 

У Тебе просимо сил виконувати Твою найбільшу, головну заповідь – любити Господа Бога нашого й ближнього свого, як самого себе. Нехай кожен наш день приносить Тобі славу! 

Подумай: 

  • Чи є в тебе пристрасть до Бога?
  • Як виражається твоя любовь до ближнього?
  • Заради чого ти живеш? Чи не упустив ти в марнóті та проблемах життя з очей найголовніше – воскреслого Христа?

Поділись: