Діяти як діти Божі

Приєднуйтеся до нас у Телеграм або Вайбер
Діяти як діти Божі 1

У війну, як й інші скрутні часи, ми можемо відчувати, ніби втрачаємо ґрунт під ногами. І навіть якщо війна не може похитнути нашу ідентичність, адже ідентичність християн сформована вічним Богом, а не тимчасовими обставинами, то наша діяльність у часи турбулентності може зазнавати змін.

Хтось переїжджає, хтось змінює церкву, коло спілкування, вчиться новій професії… Те, чим ми займалися раніше, може стати неактуальним. І ми задаємося запитанням: Що нам робити? Що повинні вчиняти діти Божі?

І хоча в Біблії ми не зможемо вичитати нашу нову професію або точно визначити район, в якому маємо жити, Слово Боже дає нам багато дороговказів.

Один з них: Бог дав нам владу бути Його дітьми. І як діти повторюють вчинки своїх батьків, так і ми маємо наслідувати характер і поведінку нашого Отця.

Що більше, ми маємо здатність це робити. Як звичайні люди ми створені за образом і подобою Бога, а як усиновлені Ним діти володіємо Святим Духом. Здатність наслідування Бога є частиною нашої оновленої природи.

Отже, як діє Бог і як, дивлячись на Нього, маємо вчиняти ми, навіть тоді, коли втрачаємо ґрунт під ногами?

Любити через практичні вчинки 2

1. Діти Божі повинні любити через практичні вчинки, як любить наш Небесний Батько

«Так бо Бог полюбив світ, що дав Сина Свого Однородженого, щоб кожен, хто вірує в Нього, не згинув, але мав життя вічне.»

Від Івана 3:16

Мабуть, найбільш цитований вірш з Біблії свідчить про те, що Бог любить не лише на словах, але й на ділі.

Це ми бачимо не лише з одного вірша, а з багатьох історій, записаних у Біблії. Бог вивів Свій народ із рабства, привів до Обітованої Землі, рятував ізраїльтян від ворогів, наставляв царів, відповідав на молитви. Він перетворював зло на добро, виховував Своїх дітей, рятував їх – і для життя на землі, і для вічності. Прояви Божої любові дуже практичні.

Що вразило українське суспільство під час війни, так це згуртованість суспільства у питаннях взаємної допомоги, дуже практичної допомоги. Сотні тисяч волонтерів працюють без оплати, тисячі церков і шкіл перетворено на прихистки, українці готують, одягають, перевозять, заспокоюють один одного. Що це, як не прояв образу Божого у кожній людині? Що це, як не прояв дієвої любові до ближнього?

Поміркуй, хто зараз знаходиться поруч із вами? Які конкретні вчинки любові ви можете для них зробити?

Бути вірними зобов'язанням 3

2. Діти Божі повинні бути вірними своїм зобов'язанням, як вірний наш Небесний Батько

«І ти пізнаєш, що Господь, Бог твій, Він той Бог, той Бог вірний, що стереже заповіта та милість для тих, хто любить Його, та хто додержує Його заповіді на тисячу поколінь...»

Повторення Закону 7:9

Бог – вірний і саме Він стереже заповіт для тих, хто любить Його.

Пам’ятаєте, як Бог укладав завіт з Авраамом? Він Сам пройшов між частинами жертв, показавши, що стає гарантом цього завіту. І протягом тисячоліть був вірним Своїй обіцянці. Бог взяв на Себе зобов’язання підтримувати життя на землі і це відбувається щодня, щохвилини. Він взяв на себе зобов’язання сформувати і виховати ізраїльський народ, поставити йому Царя з роду Давидового, повернути народ з полону.

На щастя, зобов’язання навіть найбільш високопоставленої людини у світі набагато менші за Божі. Та вони – зобов’язання – є у всіх: перед родиною, церковною громадою, Богом, суспільством, командою на роботі.

Саме спираючись на покликання Святого Духа, українські священики, медики, вчителі, залишаються в окупованих містах або містах посеред воєнних дій поруч з людьми, за яких вони відповідальні. Багато дружин не виїжджає з України, бо вони вірні своєму шлюбному заповітові і хочуть підтримати своїх чоловіків, хоча би на відстані. Або ж матері тікають від війни у мирні місця, аби зберегти життя своїм дітям.

Згадайте, які зобов’язання ви все ще несете? На скільки відсотків ви вірні цим зобов’язанням? Чи потрібно вам щось виправити?

Продовжувати діяти 4

3. Діти Божі повинні продовжувати діяти, адже Таким є наш Небесний Батько

Протягом всієї історії Бог діє – створює землю, дає доручення людині, виховує людину, дає Закони, змінює кордони держав, призначає царів. Бог закликає до праці Своїх пророків, аби через них доносити істину до народів. Він зцілює, посилає Своїх учнів на місію аж до краю землі. Бог здійснює Свої суди – і обіцяє здійснити Свій останній суд. Бог – не пасивний спостерігач.

Частиною радянської «спадщини» українських християн є схильність до пасивності. Ми у найкращому випадку молимося і просто спостерігаємо. Або ж ми просто чекаємо, не маючи можливість побачити повну картину, бажаючи чітко знати своє майбутнє.

І тоді нам варто згадати, що Бог Сам діє і доручив Своїм створінням діяти: управляти світом і поширювати звістку про Царство. Навіть не знаючи своєї Наступної Великої Мрії, ми завжди можемо здійснювати хоча би невеликі кроки у межах цих двох Божих доручень.

Задумайтеся, скільки часу протягом дня ви дієте, а скільки – пасивно спостерігаєте за іншими?

Скільки часу займає перегляд серіалів або новин, а скільки – служіння або відповідальна праця? Як зараз ви можете втілювати Божу заповідь володарювати землею й управляти нею?

Давайте навіть у скрутні часи не зупинятися і продовжувати діяти так, як діє наш Небесний Батько: любити через практичні вчинки, залишатися вірними своїм зобов’язанням і замість пасивності обирати дієвість.

Якщо ви хочете знати більше, читайте інші наші статті:

Поділись: