Чи актуальна Біблія сьогодні?

Приєднуйтеся до нас у Телеграм або Вайбер
Біблія - головна книга християн. Чому ми можемо їй вірити? І чи залишається актуальною Біблія на сьогодні?

Біблія - головна книга християн. Чому ми можемо їй вірити? І чи залишається актуальною Біблія на сьогодні?

Біблія – головна книга християн, але інколи самі ж християни дещо сумніваються в її актуальності. Урешті-решт, сучасний світ дуже відрізняється від умов, в яких жили біблійні герої: Авраам, Мойсей та Ісус Христос. Людина полетіла в космос і майже запустила HyperLoop, навчилась робити пересадку органів і майже перемогла рак. Чи можемо ми покладатися на книгу, завершену мало не 20 століть назад?

Але справа в тому, що Бог не змінюється. «Бо Я, Господь, не змінююся», – написано в Книзі пророка Малахії 3:6. «Ісус Христос Той Самий вчора, сьогодні і навіки», – говориться в Посланні до євреїв 13:8. «Усяке добре давання та дар досконалий походить згори від Отца світил, що в Нього нема переміни чи тіні відміни», – пише апостол Яків у своєму Посланні 1:17. 

Бог не змінюється — і тому Його Слово так само є незмінним.

Слово Боже, Біблія, містить вічні заповіді, слово життя. Добра Звістка була спасінням для людей 20 сторіч назад – і щире прийняття все тієї ж Звістки спасає людей і в 21-му сторіччі. 

Неможливо довіряти тільки частині Біблії. Можна або вірити в Бога й бути слухняним Його слову, всьому, цілком, або – ні. Середнього варіанту не існує. Якщо частина Біблії для Вас є сумнівною – то чи можете Ви довіряти іншим її частинам? Чи можна заперечувати заборону на сексуальні відносини поза шлюбом, тому що це «не модно», але бути на 100% переконаним у майбутньому вічному житті завдяки вірі в Ісуса Христа? 

Неможливо перевіряти «правильність» Біблії, звіряючи її із сучасним поглядами на світ. «Сучасні» погляди швидко застаріють, їм на зміну прийдуть нові «більш актуальні» принципи та підходи, а біблійна істина залишиться вічною.

Можна регулярно змінювати себе під модні тенденції і перетворитися в антигероїв одного з послань апостола Павла: 

«А тому, що вони не вважали за потрібне визнавати Бога, Бог залишив їх з розпусним розумом чинити непристойне.»

(Послання до Римлян 1:28)

А можна – з'єднатися з Вічною Істиною й відновити напрям думок («відновлятися духом вашого розуму», Еф. 4:23), щоб стати новою людиною, створеною за подобою Божою. 

Учіться розуміти Біблію

Неможливо зрозуміти Біблію, не читаючи й не розбираючи її регулярно. Складна мова, історії-прообрази, історичний та соціально-культурний розрив часто заважають нам зрозуміти написане. Кожному християнину важливо навчитися правильно, точно тлумачити Біблію. Це – не просте, але реальне завдання.

  1. Проси допомоги у Святого Духа. 
  2. Знайди сучасний переклад, який, можливо, здасться не таким духовним, зате зміст того, що відбувається, буде набагато зрозумілішим. 
  3. Думай про контекст уривку, шукай закладений у ньому позачасовий принцип, застосовуй цей принцип у своєму повсякденному житті. 
  4. Знайди церкву зі зрозумілими й застосовуваними проповідями, де Слово Боже – це основа проповіді, а не ілюстрація до думок проповідника. 
  5. Молись про наставника. 

«… а тепер значно більше під час відсутності моєї, звершуйте своє спасіння зі страхом і тремтінням.»

(До Филип 2:12)

Читайте матеріали з розділу: Вивчаємо книги Біблії:

Якщо тобі цікаво глибше вивчати Слово Боже, приходь на недільне богослужіння Київської біблійної церкви «Вертикаль». У кожній проповіді ми детально розбираємо уривок із Біблії й вчимося застосовувати його у своїх життях. 

Поділись: